حوزه علمیه ریحانه الرسول (س)قشم بمناسبت هفته پژوهش کارگاه :پژوهش و نقدی به برنامه های کودک و نوجوان در رسانه ملی بصورت دلفی برگزار کرد در این کارگاه استاد پیروی منش سخنان خود را چنین اغاز کردند که مشکلات زیادی دامن گیر ما و جامعه ما هست در مرحله اول باید آن را به عنوان یه مسئله مورد بررسی قرار داد بعد راهکار ارائه شده و حل شود.
برای انجام یک پژوهش میدانی باید مراحل زیر سپری شود تا بتوان مشکلی از مشکلات جامعه را حل و فصل کرد.
در درجه اول گروه کانونی متشکل از افراد مطلع و دارای علم و تحقیقات در آن زمینه در مورد یک مسئله با محدوده و چهارچوب معین صحبت می کنند و در این جلسه مسئله هم از محیط درونی و هم محیط بیرونی مورد بررسی قرار می گیرد محیط درونی یعنی نقاط ضعف و نقاط قوت مسئله؛و محیط بیرونی یعنی تهدید ها و فرصت های آن مسئله.
بعد از پیدا کردن تمام نقاط ضعف ها و قوت ها و تهدید ها و فرصت ها .آن ها را جمع بندی میکنیم مثلا حدودا 1000مورد جمع آوری کرده ایم آن ها را جمع بندی و فشرده میکنیم و مثلا 20مورد کلی به دست می آید یعنی از هر کدام 5 مورد .
بعد از این جمع بندی گروه کانونی .مسئله و سوال های به دست آمده را به گروه دلفی ارجاع می دهیم
گروه دلفی متشکل از افراد با تجربه و مشاغل و مدارک تحصیلی مرتبط با آن موضوع خاص مورد بررسی است.
ما این 20سوال به دست آمده را در سه مرحله بین افراد این گروه رد و بدل کرده و هر کدام از آن ها ،آن را مورد بررسی قرار داده و غربال می کنند و شاید هم سوالاتی به این سوال ها بیافزایند بعد از سه مرحله بررسی شدن توسط این افراد، سوالات به دست آمده را بین 350 نفر از خانواده های آن منطقه که مسئله در آن جا مورد بررسی قرار گرفته ، پخش کرده و برای جواب هر سوال چهار گزینه
1-خیلی موافقم 2-موافقم 3- کمی مخالفم 4- مخالفم
می گذاریم و مجموع جواب ها را روی نمودار نشان می دهیم.و با این کار ها پژوهش ما که اول به روش کیفی و بررسی های هر فرد در سطح یک محله و شهر بود الان به صورت کمی و آماری در می آید و می توان آن را به مرکز یا موسسه دولتی و قانونی که با آن موضوع مرتبط هست ارائه داد و خواستار اصلاح آن مشکل و مسئله شد وچون این راه حل ما همه ی این مراحل را طی نموده دیگر هیچ نهادی نمی تواند با آن مخالفت کند .(یعنی:اول، مشکل بعد مسئله ، حل آن ، دانش و در مرحله آخر انتشار این دانش به وسیله ابزار؛مثل رسانه.)
برای ملموس تر بودن آن یک مسئله رامطرح و مورد بررسی قرار می دهیم.
تاثیر برنامه های صداوسیما بر کودکان استان هرمزگان. که شامل محدوده سنی 10-3 سال می باشد . و طلاب عزیز به عنوان افرادی که هم مقام علمی و مذهبی دارند و هم مادر و اهل پژوهش هم هستند به عنوان اعضای گروه کانونی به بررسی این مسئله می پردازند نقاط ضعف ها : 1-القای اطلاعات نادرست به فرزندان 2-برنامه های غربی 3- بی تحرکی کودکان 4-به بطالت گذراندن اوقات فراغت 5- تقلید پذیری از الگو های نادرست 6-آسیب های جسمی بر کودک 7- مانع از ارتباط کودک با والدین 8-پرخاشگری کودک و ….
نقاط قوت: 1-انتقال پیام به صورت صحیح 2- جذابیت برنامه ها 3- سرگرمی 4- ماندگاری تصویر ذهنی 5- تقویت حافظه دیداری و شنیداری و…..
وبه همین صورت فرصت ها و تهدید ها هم مطرح می شوند بعد همه اینها را جمع بندی و خلاصه می کنیم و از هر کدام حدود پنج مورد را انتخاب می کنیم و به گروه دلفی مثلا متشکل از حاج آقا نعیم آبادی امام جمعه بندرعباس.مدیر کل صدا وسیمای استان هرمزگان. مدیریت بهترین مهد کودک استان . استادهای برجسته ی روانشناسی استان. رییس بسیج رسانه استان. ارائه می کنیم و در سه مرحله بعد از ارائه به هریک و تصحیح و تکمیل توسط هر کدام به فرد بعدی ارائه می دهیم و این کار در سه مرحله تکرار می کنیم و در آخر سوال های به دست آمده را بین 350نفر از اعضای خانواده های استان هرمزگان پخش میکنیم جواب های به دست آمده را به صورت نمودار در آورده و در آخر به سه حوزه فرهنگی - تربیتی و رسانه استان و مدیریت نظام فرهنگی ارائه میکنیم مسئله و مشکل را بیان و راه حل نیز ذکر کرده و خواستار اصلاح آن می شویم و چون پژوهش ما میدانی بوده و این مراحل را گذرانده توانایی مخالفت با آن را نخواهند داشت.

موضوعات: پژوهشی -علمی  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...